Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Themareis >> Wandelen naar Santiago de Compostela, de oudste pelgrimsroute

Wandelen naar Santiago de Compostela, de oudste pelgrimsroute

9-daagse individuele wandelreis van Oviedo naar Santiago de Compostela over de Camino Primitivo

De Camino Primitivo is de allereerste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het is de route die koning Alfonso II in de 9 de eeuw maakte vanuit Oviedo naar Santiago de Compostela, nadat de tombe met de stoffelijke resten van apostel Jacobus (in Spanje: Santiago genoemd) was gevonden. Deze vondst betekende het begin van een massale pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Een pelgrimstocht die tot op de dag van vandaag door mensen vanuit de hele wereld wordt gemaakt. De route die koning Alfonso II in de 9 de eeuw heeft afgelegd, wordt in het Spaans de Camino Primitivo  genoemd.

Gevarieerd landschap met authentieke dorpen in binnenlanden van Spanje

De 9-daagse individuele wandelreis van Oviedo naar Santiago de Compostela voert door een gevarieerd landschap met authentieke dorpen, in de binnenlanden van Spanje.

Comfortabele accommodaties met goede keuken

U verblijft in comfortabele dorps- en stadshotels met een uitstekende keuken. Alle kamers beschikken over een privé-badkamer met toilet en douche en/of ligbad.

Wandelen vanaf Fonsagrada naar Santiago de Compostela

Na een nacht Oviedo rijdt een taxi u naar de plaats Fonsagrada (150 km). Van hieruit legt u de laatste 150 km naar Santiago de Compostela te voet af. Met behulp van ingetekende routekaarten en wandelinstructies wandelt u gemiddeld 25 km per dag.

Bagage vervoer

En terwijl u wandelt, wordt uw bagage voor u naar de volgende accommodatie gebracht.

Periode

De 9-daagse individuele wandelreis van Oviedo naar Santiago de Compostela is mogelijk in de maanden maart, april, mei, juni, juli, september en oktober.

Bijboeken hotels

Wilt u tussendoor pauze dagen inlassen? Het bijboeken van hotels is in alle plaatsen mogelijk. Laat ons dit weten bij het boeken van de 9-daagse wandelreis en wij zorgen ervoor! Wij kunnen van harte aanbevelen om een extra overnachting te nemen in Castroverde, Palas del Rei of Arzúa.

Gehele Camino Primitivo wandelen

Wilt u de gehele Camino Primitivo wandelen en niet per taxi, maar te voet naar Fonsagrada gaan? Ook dat is mogelijk! In dit geval kunnen wij voor u een 17-daagse individuele wandelreis naar Santiago de Compostela organiseren. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Wandelreis naar Santiago de Compostela via de Noord-Spaanse kust

Een andere route die we van harte aan kunnen bevelen, is de wandelreis naar Santiago de Compostela via de Noord-Spaanse kust. Een wat pittige route door een waanzinnig landschap, langs Romaanse kerkjes en idyllische dorpjes. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor de kustroute naar Santiago de Compostela.

Wandelstok van pelgrim
Bron Castroverde
Palas del Rei

Plaatsen:

Oviedo – Fonsagrada – Santiago de Compostela
Transfer in auto van Oviedo naar Fonsagrada. Vervolgens te voet verder van Fonsagrada naar Santiago de Compostela. Bagage wordt echter vervoerd per auto.
9 dagen / 8 nachten
Dagen: 

Dag 1: Oviedo

U begint uw pelgrimsreis naar Santiago de Compostela in de stad Oviedo. Toen het graf van Apostel Jacobus in 812 ontdekt werd, was Oviedo de hoofdstad van de Christelijke monarchie die op dat moment aan de macht was. Daarom is Oviedo vanaf het begin een belangrijke plaats voor pelgrims geweest. In deze gezellige stad met vele pleintjes, bars en terrassen is ook het kantoor Amigos del Camino de Santiago gevestigd. Hier haalt u ’s middags uw pelgrimspaspoort (in het Spaans: Credencial ) op.

 

Dag 2: Oviedo – Fonsagrada - Paradavella – Fonsagrada

5,5 uur, 18 km., 300m stijgen en 400 m. dalen

Per taxi rijdt u vanochtend vanuit Oviedo naar Fonsagrada (150 km.), het officiële begin van uw wandelreis naar Santiago de Compostela. Van hieruit wandelt u vandaag 18km, naar Paradavella. Onderwerg komt u langs het dorpje Póboa de Burón en langs de restanten van wat eens Hospital de Montouto was. In Paradavella aangekomen, wordt u per taxi teruggebracht naar Fonsagrada, aangezien er in Paradavella geen overnachtingsmogelijkheden zijn.

 

Dag 3: Fonsagrada - Paradavella - Castroverde

6,5 uur, 23km., 425m stijgen en 525 m. dalen

Per taxi wordt u terug naar Paradavella gereden, waar de pelgrimstocht verder gaat. Vandaag legt u 23 km af. Een pittige bergwandeling langs onder meer de gotische kerk van Santa Maria de Vilabade. Als u O Cadavo bereikt, heeft u het zwaarste stuk van vandaag achter de rug. Voor u ligt dan het vriendelijke groene landschap van Galicië. Een landschap dat getypeerd wordt door de zogenaamde pazos: herenboerderijen van typisch grijs graniet met leistenen daken. Castroverde is het eindpunt voor vandaag. Hier wordt u opgehaald door uw gastheer: de eigenaar van een mooi landelijk 3-sterren hotel dat 5km van de wandelroute afligt.

 

Dag 4: Castroverde - Lugo

5,5 uur, 24km, 100 m. stijgen en 150 m. dalen

Tijdens de wandeling van 24km van Castroverde naar Lugo kunt u genieten van een heuvelachtige groene omgeving, met dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan. Overal staan de traditionele horreos (=smalle graanschuren op poten). De wandeling eindigt vandaag in de omwalde stad Lugo, waarvan de stadsmuren rond het historisch centrum nog dateren uit de Romeinse tijd. Op 100m van de oude Romeinse stadsomwalling ligt uw hotel voor vannacht.

 

Dag 5: Lugo - O Burgo - Palas del Rei

maximaal 8 uur, 37.5 km., 200 m. stijgen en dalen

Na het ontbijt rijdt u 8 km mee met het bagagevervoer, tot de plaats O Burgo. Van hieruit gaat de wandeling vandaag verder naar Palas del Rei. U wandelt weer door veel mooie natuur en komt onder meer langs San Roman de Rotorta en de kapel Ermita San Ramon.

 

Dag 6: Palas del Rei - Arzúa

7uur, 30 km., 225 m stijgen en 400 m. dalen

Vanaf vandaag loopt de Camino Primitivo samen met de Camino Francés (=Franse Route), de populairste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Na de rust van de vorige dagen wordt u opgenomen in een stroom van pelgrims, die komen uit alle delen van de wereld. U komt vandaag onder andere door het dorp Melide, waar het oudste kruisbeeld langs de bedevaartroute staat, en eindigt in Arzúa.

 

Dag 7: Arzúa - A Rua

5 uur, 20 km., 200 m. stijgen en 225 m. dalen

De voorlaatste etappe alweer, door verschillende dorpen en eindigend in A Rua. Lanzaam begint u een vreemde opwinding te voelen dat u morgen het wereldberoemde Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostela zult bereiken.

 

Dag 8: A Rua - Santiago de Compostela

5 uur, 19,8 km., 175 m/ stijgen en dalen

De laatste loodjes wegen zwaar. Maar het felbegeerde eindpunt komt vandaag al snel in zicht. Vanaf de top van de berg Monte do Gozo vangt u een eerste glimp op van de kerktorens van de Spaanse pelgrimsstad. Traditiegetrouw wassen pelgrims zich bij de bron in Lavacolla. Om vervolgens het laatste stuk af te leggen naar het pelgrimsoord Santiago de Compostela. En om hier in de imposante kathedraal van Sint Jacob te begroeten. Iedere dag wordt om 12 uur een pelgrimsmis in deze kathedraal gehouden. Voor de pelgrims die aangekomen zijn in het perlgrimsoord. Bij het inruilen van uw gestempelde pelgrimspaspoort ontvangt u de felbegeerde oorkonde “Compostela”.

 

Dag 9 Einde wandelreis

De 9-daagse individuele wandelreis van Oviedo naar Santiago de Compostela zit erop! Het is tijd om moe maar voldaan de terugreis naar Nederland te beginnen. Tenzij u bijvoorbeeld nog een extra overnachting Santiago de Compostela heeft geboekt.  

Prijs: 
Periode Prijs per persoon*

28 maart tot 30 juni en 16 september - 31 oktober 2016

vanaf € 825,--
1 juli - 31 juli en 1 september - 15 september 2016 vanaf € 849,--

*Bij boeking van 2 personen / kamer

Reist u alleen of met meerdere personen die een eigen kamer willen? Neem dan contact met ons op over de prijs.

In augustus is deze reis niet boekbaar.

Inclusief:

 • 8 overnachtingen in comfortabele 2-4-sterren hotels
 • 8 x ontbijt
 • 4 x diner
 • bagagevervoer
 • taxi transfers zoals aangegeven in programma
 • routeboek met logistieke informatie en routebeschrijvingen per dag,
 • set ingetekende wandelkaarten schaal 1:25.000 en gedetailleerde routebeschrijving in het Nederlands.

Exclusief: 

 • overige maaltijden
 • transfer 1e dag naar Oviedo en 9 de dag naar de luchthaven van Santiago
 • reis-, en annuleringsverzekering
 • vlucht. Als extra service boeken wij graag voor u uw vliegreis.
 
Ria's Blog: