Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Themareis >> Kustroute naar Santiago de Compostela

Kustroute naar Santiago de Compostela

8-daagse reis van Bilbao naar Santiago de Compostela

Groene glooiende heuvellandschappen die afgewisseld worden door ruige bergmassieven en prachtige baaien met harmonieuze stranden. Dát is het Groene noorden van Spanje. Het is het enige gebied in Spanje dat nooit onder Moorse invloed heeft gestaan. Hierdoor heeft het een geheel eigen karakter. De streek is echter vooral bekend om de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die door dit gebied loopt: de Ruta del Norte, die loopt langs de noordkust van Spanje.  

Tijdens deze schitterende kustroute naar Santiago de Compostela doorkruist u de groene noordelijke provincies met de verschillende spectaculaire landschappen. Direct achter de fraaie Atlantische kustlijn met stille baaien en vissersdorpen, kruisen talrijke grotere en kleinere bergketens elkaar. De hoogste bergen bevinden zich in de Picos de Europa met gletsjers, spiegelende bergmeren en een oogverblindende flora en fauna. Langs de steden Bilbao en Santander, pitoreske vissersdorpjes, Romaanse kerken, abdijen en kloosters reist u naar Santiago de Compostela, de begraafplaats van de Heilige Jakobus (een van de apostelen van Jezus).

Overnachten in sfeervolle hotels

Tijdens deze kustroute naar Santiago de Compostela overnacht u in de sfeervolle hotels, die de unieke belevenis van deze reis compleet maken.

Langer verblijf in Bilbao of Santiago de Compastela

Het is mogelijk om de reis te verlengen met een langer verblijf in Santiago de Compostela of Bilbao, indien u vanaf hier terugvliegt. Laat het ons weten bij het maken van de boeking en wij regelen het graag voor u!

Guggenheim museum Bilbao; Foto Spainmadeforyou
Magdalena paleis in Santander
Santillana del Mar
strand van de kathedralen in Ribadeo
Mondoñedo
landschap Galicië; foto Spainmadeforyou
Parador de Santiago, Los Reyes Catolicos
Kathedraal in Santiago de Compostela
Pelgrim route naar Santiago de Compostela

Plaatsen:

Bilbao - Santander - Noord-Spaanse kust - Santiago de Compastela
huurauto
8 dagen / 7 nachten
Dagen: 

Dag 1 (zondag): Bilbao - Limpias

Na aankomst op het vliegveld van Bilbao haalt u uw huurauto op en rijdt u naar het centrum van Bilbao. Hier vindt u het indrukwekkende Guggenheim museum.  Dit spraakmakende ontwerp van Frank Gehry is een echt meesterwerk en past prachtig in de inmiddels moderne stad Bilbao. Niet alleen het museum, maar ook de stad Bilbao zijn een bezoek meer dan waard.

Na uw bezoek aan Bilbao rijdt u langs de Noord-Spaanse kust verder naar uw eerste overnachtingsplek. Halverwege de kust van de Golf van Biskaje verlaat u Baskenland en rijdt u Cantabrië binnen. Het landschappelijk decor met heuvels, baaien en stranden is vriendelijk en heeft een beetje Normandische allure.

Dag 2 (maandag): Santander

Vandaag bezoekt u de kustplaats Santander. Op weg hiernaartoe kunt u eventueel nog langs het plaatsje Santoña rijden, dat ligt aan de baai van Laredo en dat gedomineerd wordt door twee forten. De mondaine badplaats Santander is de hoofdstad van de regio Cantabrië. Hier ontstonden de eerste grote scheepsbouwwerven, waardoor de handel tussen Spanje en Zuid-Amerika tot grote bloei kwam. De grandeur van weleer is terug te vinden in de statige herenhuizen die langs de lange boulevard liggen. En op het schiereiland Magdalena, waar zich het voormalig zomerpaleis van de Spaanse koninklijke familie bevindt.

 

Dag 3 (dinsdag): Limpias-Santillana del Mar

In het voetspoor van de pelgrims rijdt u in westelijke richting naar het lieflijke middeleeuwse kuststadje Santillana del Mar, dat in zijn geheel tot UNESCO’s Wereld Erfgoed behoort. De oudste kerken dateren er uit de 12e eeuw. Aan de nauwe straten met kinderkopjes liggen goudstenen huizen die met familiewapens zijn behangen.

In de buurt van Santillana del Mar kunt u nog een bezoek brengen aan het Altamira museum met een replica van de prachtige prehistorische grotschilderingen.

 

Dag 4 (woensdag): Santillana del Mar – Cangas de Onis

Langs de fraaie kustlijn met gezellige vissersplaatsjes doemen in de verte de toppen van het bergmassief Picos de Europa op. Een teken dat u het Prinsdom van Asturië nadert. Een rit door het majestueuze Picos gebergte voert u naar de basiliek van Covadonga en de hooggelegen gletsjermeren. Een spectaculaire tocht die u zeker niet mag missen!

 

Dag 5 (donderdag): Cangas de Onis – Gijon

Vandaag een mooie tocht vol natuur en cultuur. De Sierra del Sueve is een tussengebergte van ongekende schoonheid en vormt de natuurlijke scheiding tussen de Picos de Europa en de grillige kustlijn van de Atlantische Oceaan. Richting zee is het landschap minder robuust met valleien vol appelboomgaarden en kleine dorpjes met “hórreos”, typische graanschuren op hoge palen. De aanwezigheid van vele Romaanse kerkjes herinneren eraan dat Asturië in de 9de eeuw een hoofdrol speelde in de bedevaart naar Santiago de Compostela.

 

Dag 6 (vrijdag): Gijon - Ribadeo

Eerst een stop in de mooie stad Oviedo, bakermat van de route naar Santiago de Compastela. Vanaf de plek waar tegenwoordig de Gotische kathedraal van Oviedo staat, ging koning Alfonso II El Casto van Asturië na herontdekking van het graf van apostel Jakobus in 814 als eerste op bedevaart naar de graftombe. Miljoenen pelgrims zouden door de eeuwen heen in zijn voetsporen treden. Vervolgens gaat de reis langs de kust verder naar de naburige provincie Galicië. Een leuke stop is het strand Playa de los Catedrales. Erosie heeft het zachte gesteente van de hoge klippen zodanig uitgesleten dat het op een heuse kathedraal lijkt. 

 

Dag 7 (zaterdag): Ribadeo - Vilalba

Na het ontbijt vervolgt u de tocht landinwaarts naar Mondoñedo. Gelegen in een brede vallei was dit religieuze centrum eens de hoofdstad van Galicië. De kathedraal van San Mariño, met schitterende Romaanse gevel, herbergt een van Spanje’s mooiste musea met religieuze kunst.

Vanuit Mondoñedo rijdt u verder naar Lugo, een van de laatste belangrijke halteplaatsen voor bedevaartgangers naar Santiago de Compostela. Lugo heeft enorme stadswallen die stammen uit de Romeinse tijd en die de oude binnenstad geheel omsluiten.

 

Dag 8 (zaterdag): Vilalba - Santiago de Compostela

Vandaag voert de tocht naar Santiago de Compostela. Op de Praza do Obradoiro staat de indrukwekkende kathedraal, die volgens de legende de stoffelijke resten van Sint  Jacobus in de crypte herbergt. De zwart granieten deurlijst is gepolijst en uitgehold door de handen van miljoenen pelgrims. Misschien heeft u geluk en wordt de Bota Fumeiro (=het reusachtige wierookvat) tijdens de pelgrimsmis door de basiliek geslingerd!

Hiermee is er een einde gekomen aan de Autorondreis langs de Noord-Spaanse kust naar Santiago de Compastela. U vliegt terug naar Nederland vanaf het vliegveld van Santiago de Compastela, Bilbao of Madrid.

 

Prijs: 
Prijs per rondreis Per persoon* vanaf:
Reis met vertrek vanaf de luchthaven van Bilbao € 829,--
Reis met vertrek vanaf de luchthaven van  Santiago de Compostela € 978, --

Inclusief:

  • 7 nachten verblijf in 4* hotels inclusief ontbijt
  • 8 dagen all-inclusive autohuur, model VW Polo of gelijkwaardig, incl. 2 e bestuurder, onbeperkt aantal kilometers, alle verzekeringen en geen eigen risico.
  • routeboek
  • vliegticket vanaf Amsterdam naar Bilbao en terug vanaf luchthaven naar keuze naar Amsterdam resp. Santiago de Compostela.

Bijzonderheden:

  • van deze reis kunt u genieten van maart tot /met oktober
  • de vertrekdag is zondag

* bij boeking van 2 personen / kamer

 
Ria's Blog: