Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Spanje Blog >> Stedentrip naar Bilbao, een fascinerende ervaring

Stedentrip naar Bilbao, een fascinerende ervaring

Bilbao, bijzondere stad in Noord-Spanje

Wie een stedentrip naar Bilbao overweegt, denkt ongetwijfeld aan het Güggenheim museum. En met recht. Het indrukwekkende museum, -dat gelegen is aan de Nervión rivier-, heet je welkom als je Bilbao via de ´Puente de La Salve´ (=brug van La Salve) binnen komt rijden. Bij binnenkomst zie je echter nog veel meer moderne gebouwen, die tezamen het huidige imago van Bilbao uitstralen: Bilbao als stad van de moderne kunst en architectuur.

Oude stad Bilbao
Oude stad Bilbao aan de rivier de Nervión

Nog maar 20 jaar geleden was Bilbao echter een vervuilde industrie stad met fabrieken aan beide kanten van de Nervión rivier, die uit de grond waren gestampt toen Bilbao eind 19de eeuw op grote schaal ijzererts ging winnen en exporteren. Vóór die tijd is Bilbao eeuwenlang een vissersdorp geweest. Als u op vakantie naar Bilbao komt, bezoek dan zeker ook de oude binnenstad. En beleef hoe Bilbao op korte tijd is veranderd van lelijke industriestad in moderne stad met moderne architectuur en kunst en topgastronomie!

Moderne architectuur in Bilbao

Hét voorbeeld van moderne architectuur in Bilbao is natuurlijk het Güggenheim museum. Andere prachtige voorbeelden zijn:

  • De ´Paseo de la Memoria´ (=De promenade van de herinnering) langs de Nervión rivier, vanaf het Güggenheim museum tot aan het Maritiem museum. Een moderne en rustgevende promenade op een plek waar pasgeleden nog fabrieken stonden. Aan de promenade liggen het Güggenheim museum, het congresgebouw en het maritiem museum, alle drie moderne gebouwen.
  • De brug van Calatrava, een voetgangersovergangsbrug die ontworpen is door de Spaanse architect Calatrava. Deze architect heeft overigens ook het vliegveld van Bilbao ontworpen.
  • De metro in Bilbao, ontworpen door de Britse architect Norman Foster. Het is een moderne, lichte metro die veel ruimte creëert. De glazen metro-ingangen heten ´Fosteritos´ (= kleine Fosters). Men is in 1995 begonnen aan de bouw van de metro in Bilbao. Momenteel heeft de metro 2 lijnen. De derde lijn, richting vliegveld, is onder constructie.
  • Alhondiga, een voormalige wijnopslagplaats. Deze is geheel gerenoveerd volgens het ontwerp van de Fransman Philippe Starck. Alleen de buitenkant van het gebouw is nog origineel. Tegenwoordig doet het dienst als vrijetijdscentrum, met een groot aanbod aan faciliteiten. Zo huisvest het een bibliotheek, een fitnesscentrum, een zwembad (op het dak; vanuit de hal beneden kun je de mensen boven je zien zwemmen!), een cocktailbar en een restaurant.
Güggenheimmuseum in Bilbao

Topgastronomie

Het moderne imago van Bilbao komt niet alleen in de architectuur terug, maar ook in de gastronomie. Op creatieve wijze worden traditionele gerechten in een modern jasje gestoken. Zo wordt ieder gerecht een grote belevenis voor de smaakpapillen én het oog. Nergens ter wereld zijn er zoveel koks met zoveel Michelinsterren te vinden als in Bilbao en de rest van Baskenland! Een bezoek aan een van de gourmet restaurants in Bilbao mag eigenlijk niet missen tijdens een stedentrip naar Bilbao. Noch een pintxos-tour door deze fascinerende stad. Want ook de pintxos (=kleine hapje) zijn kunstwerken om te zien en een feest om te proeven.

Pintxos: Sardina Ahumada

Oude binnenstad

Aan de rechteroever van de Nervión rivier ligt de ´Casco Viejo´, oftewel de oude binnenstad van Bilbao, beginnend bij de Plaza de Arriaga. Door bombardementen is een groot deel van de middeleeuwse binnenstad  -die dateert uit de 13de/14de eeuw- verwoest. Er zijn nog zeven straten over, die toepasselijk de ´siete calles de Bilbao´ (=zeven straten van Bilbao) genoemd worden. Typisch voor de huizen in de smalle middeleeuwse straten zijn de erkers en de van onder betegelde balkons. Het is een gezellig deel van Bilbao, met veel (pintxos) bars en restaurants.

Moderne hotels

Veel hotels in Bilbao zijn design hotels met een moderne en strakke uitstraling. Een uitstraling die perfect aansluit bij het moderne imago van Bilbao. Wilt u modern Bilbao beleven, overnacht dan in een van de moderne hotels die Het andere Spanje met zorg voor u heeft geselecteerd:

Designhotel in Bilbao
Designhotel in Bilbao

Beleef en proef Bilbao (excursies)

Beleef en proef Bilbao tijdens een stedentrip naar Bilbao via een van onze excursies! Onze Nederlandstalige gids vertelt de ontwikkeling van Bilbao in geuren en kleuren, kan u alles vertellen over de architecten en hun kunstwerken die bij hebben gedragen aan het moderne imago van Bilbao en kent de beste plekjes voor een gourmet lunch / diner of pintxos tour.

 
Ria's Blog: