Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Spanje Blog >> Semana Santa in Castillië en León

Semana Santa in Castillië en León

De Semana Santa in Castillië en León is een belangrijk en populair cultureel en religieus evenement. Ook in deze regio wordt de Goede Week, zoals wij deze week in Nederland noemen, vol passie en toewijding gevierd. In tegenstelling tot de emotionele en vaak luidruchtige processies in Andalusië, hebben de Semana Santa processies in Castillië en Leon in het algemeen een stil en sober karakter. De stilte wordt vaak alleen doorbroken door het geluid van trommels en trompetten. De Goede Week in onder meer León, Palencia, Salamanca, Valladolid en Zamora zijn in Spanje verklaard tot Feesten die van International Toeristisch Belang (=Fiesta de Interés Turístico Internacional) zijn. Ik neem u kort mee naar de Semana Santa in Ávila, Salamanca, Segovia, Valladolid en Zamora.

Semana Santa in Ávila

In de Middeleeuwse plaats Ávila met zijn prachtig bewaarde stadsomwalling beginnen de Semana Santa processies al op de vrijdag vóór Palmzondag met de “Vía Matris” (=de weg van de Moeder) processie. De paasprocessies in Ávila die het meest de moeite waard zijn, vinden plaats op op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag:

  • Op maandag vindt de "Procesión del Encuentro" (= de processie van de Ontmoeting) plaats. Een andere naam voor deze processie is de “Procesion de Ntra. Sra. de la Esperanza”, oftewel de "Processie van onze Vrouwe van de Hoop". Dit is de processie met de hoogste verwachtingen in Ávila. Voordat het beeld van Maria Christus ontmoet, passeert zij namelijk de Mercado Chico boog (andere naam voor deze boog is de “Boog van de Hoop”),  die de dragers verplicht om het beeld op hun kniëen onder de boog door te dragen.
  • Op woensdag wordt het 15de eeuwse beeld van “Cristo de las Batallas” (=Christus van de Veldslagen) in een processie meegedragen. Men zegt dat dit beeld de Katholieke Koningen tijdens hun Veldslagen heeft vergezeld.
  • Op Witte Donderdag vindt vervolgens de processie plaats waarin de meeste heiligenbeelden worden meegedragen: de “Procesión de los Pasos” (=processie van de heiligenbeelden).
  • En in de vroege ochtend van Goede Vrijdag vindt de “Vía Crucis de Penitencia” (Kruisweg van de Boetedoening) plaats langs de stadsmuur van Ávila. Meer dan 10.000 personen lopen dan samen met het beeld van “Cristo de los Ajusticiados” langs de stadsmuur van Ávila. Ter afsluiting eet iedereen de typisch Spaanse “churros con chocolate”: warme deegslierten die in warme chokolade gedoopt worden.

Programma Semana Santa in Ávila

Semana Santa in Salamanca

De paasprocessies in Salamanca zijn uniek door de prachtige monumentale omgeving waarin de processies plaatsvinden. De Goede Week begint met de binnenkomst van Jezus in Jeruzalem op Palmpasen, wanneer de beelden van de Maagd en van de evangelist San Marcos a la Borriquilla getoond worden. Zeker de moeite waard tijdens de Goede Week in Salamanca zijn de houten beelden van beeldhouwer Salvador Carmona: “Jesús Flagelado” (= Jezus die Gegezeld is) dat getoond wordt op Woensdag en “La Piedad” (=De Vroomheid) dat getoond wordt in de vroege ochtend van Goede Vrijdag. Een belangrijk beeldhouwwerk uit de 20ste eeuw is “la Virgen de la Soledad” (=de Maagd van de Eenzaamheid) van Mariano Benlliure, dat in de nacht van Goede Vrijdag getoond wordt. 

Programma Semana Santa in Salamanca

Routes paasprocessies in Salamanca

Semana Santa in Segovia

Ook in Segovia zorgt de monumentale omgeving met het sprookjesachtige Alcazar en de indrukwekkende Kathedraal van Segovia op de achtergrond voor een heel bijzondere beleving van de Semana Santa. Op woensdagavond vindt vanaf de “Huerta de los Padres Carmelitas“ de belangrijkste kruisweg plaats. De kruisweg op donderdagavond, die eindigt in de Kathedraal, is ook zeker de moeite waard. Evenals “la Procesión de los Pasos”, de processie van de heligenbeelden, waarin 10 broederschappen deelnemen. Deze processie vindt op vrijdagavond plaats en vertrekt vanuit de Kathedraal van Segovia. Ook in Segovia worden tijdens de processies en kruiswegen overigens prachtige houten heiligenbeelden meegedragen. Het belangrijkste hiervan is “el Cristo de los Gascones”, een Romaans Christus-beeld uit de Middeleeuwen.

Programma Semana Santa in Segovia

Routes paasprocessies in Segovia

Semana Santa in Valladolid

De Semana Santa in Valladolid staat vooral bekend om de prachtige houtsnijwerken die meegedragen worden tijdens de paasprocessies. Het eerste heiligenbeeld dat in Valladolid gemaakt is voor een Semana Santa dateert uit het jaar 1498. In de 16de en 17de eeuw werden vervolgens vele prachtige beelden vervaardigd door onder meer de beeldhouwers Gregorio Fernández, Juan de Juni en Francisco del Rincón. Deze heiligenbeelden zouden gaan behoren tot ´s werelds mooiste houtsnijwerken.  Wanneer deze beelden in de paasprocessies van Valladolid meegedragen worden, veranderen de straten van Valladolid in een waar museum van barok beeldhouwkunst.

Programma Semana Santa in Valladolid

Routes paasprocessies in Valladolid

Semana Santa in Zamora

De paasprocessies in Zamora staan vooral bekend vanwege hun enorm bezinnend karakter. De Semana Santa in Zamora neemt ons mee terug naar de 13de eeuw, toen de eerste broederschappen in Zamora gesticht werden. De broederschappen uit de 13de eeuw bestaan weliswaar niet meer, maar er bestaan wel nog enkelen uit de 15de eeuw, die nog steeds ieder jaar hun beelden in de paasprocessie van Zamora meedragen. In totaal heeft Zamora tegenwoordig 17 broederschappen. Een van de beste representaties van de Kruisiging van Christus binnen de Spaanse renaissance is het beeldhouwwerk “Cristo de las Injurias”. En een van de populairste beelden is “La Lanzada”, vervaardigd door Ramón Álvarez, die zelf afkomstig is uit Zamora. Deze prachtige beelden in combinatie met de grote toewijding van de Zamorezen maakt dat de Semana Santa in Zamora is verkozen tot een Feest van Interenationaal Belang.

Programma Semana Santa in Zamora

Semana Santa reizen naar Castilië en Leon

Bent u nieuwsgierig geworden naar de Semana Santa in Castilië en Leon? Het Andere Spanje biedt verschillende Semana Santa reizen naar Castilië en Leon aan, te weten een groepsreis, een individuele reis en een Paradorreis.
Fly-drive Ontdek de Semana Santa reis in Salamanca en omgeving;
Groepsreis Ervaar de Semana Santa in Castillië en Leon;
Fly-drive Paradorreis Semana Santa Castilla y Leon.

Wilt u informatie over deze reizen? Kijk klik op een hierboven of bel met 06-26678077. Het Andere Spanje geeft ook inleidingen over de Semana Santa in Spanje. Heeft u hier belangstelling voor en betreft het een groep van 10 personen of meer? Neem dan contact op met info@het-andere-spanje.nl.

 
Ria's Blog: