Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Spanje Blog >> Jaén, het land van vloeibaar goud

Jaén, het land van vloeibaar goud

Reisreportage studiereis Jaén juni 2015

Vorige week was ik als vertegenwoordiger van Het Andere Spanje op verkenning in Jaén, het land van vloeibaar goud: de provincie Jaén, een van de provincies in de Autonome Regio Andalusië. Hiermee is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Namelijk het zien van de Middeleeuwse steden Baeza en Úbeda en het natuurpark Sierras de Cazorla. Segura y las Villas, het grootste natuurpark van Spanje en op het Zwarte Woud na het grootste van Europa. Plekken waar Spaanse vrienden het altijd over hebben. En ik moet zeggen: het zijn werkelijk parels! Evenals de oude binnenstad van Jaén.

Olijfbomen zo ver als je maar kunt kijken

olijfbomen Jaén; foto Spainmadeforyou; foto Ria Poulsen

Na een overnachting in de stad Málaga vertrekken we ’s morgens al vroeg richting provincie Jaén. Al snel verdwijnt de kustlijn en begint het landschap te veranderen. De bergen en dalen blijven, maar hoe verder we van de kust af komen, des te droger het wordt. Totdat het er zo droog is, dat er alleen maar olijfbomen of granen kunnen groeien. We zijn aangekomen in Jaén, het land van van vloeibaar goud: de provincie Jaén. Wat een ongelofelijk gezicht om overal om ons heen olijfbomen te zien! Er staan werkelijk olijfbomen zo ver als je maar kunt kijken! Nu kan ik me beter voorstellen dat maar liefst 25% de olijfolie die op de hele wereld wordt geproduceerd afkomstig is uit deze provincie.

Bezoek aan een olijfolie museum

olijfolieproeverij Úbeda; foto Spainmadeforyou

Als u op vakantie in Jaén bent, kan een bezoek aan een van de vele plekken waar ze olijfolie maken of een bezoek aan een olijfolie museum eigenlijk niet ontbreken. Om zo van dichtbij te kunnen meemaken hoe er van olijven olijfolie wordt gemaakt. Enkele kilometers buiten de plaats Baéza liggen het Museo de la cultura del Oliva, -gevestigd in de Andalusische boerderij Hacienda la Laguna-, en de olijfoliefrabriek (in het Spaans: almazara)  Oleicola San Francisco S.L., die zijn deuren open heeft gesteld voor toeristen. Iedere dag worden er rondleidingen gegeven (in het Engels, Spaans en Frans), die u een kijkje achter de schermen laten nemen en die afgesloten worden met het proeven van olijfolie. En in het oogstseizoen is het er zelfs mogelijk om een dag mee te helpen met olijven plukken (van tevoren wel een afspraak maken). Wij hebben helaas geen tijd om een van deze plekken te bezoeken. Maar we gaan wel naar het nieuwe interpretatiecentrum Olivar y Aceite in de oude binnenstad van Úbeda. We zien er een film over het traditionele & moderne productieproces van olijfolie, doen mee aan een proeverij, snuffelen door de winkel met olijfolieproducten en worden er getrakteerd op een uitmuntend diner dat verzorgd wordt door restaurant Zeitum (een thematisch restaurant dat exclusieve gerechten maakt op basis van olijfolie).

Terug naar de Renaissance

kathedraal Jaén; sacristie kathedraal Jaén; foto Spainmadeforyou

In de steden Jaén, Úbeda en Baeza worden we mee teruggenomen naar de 16de en 17de eeuw, de tijd van de Spaanse Renaissance. Vooral Úbeda en Baeza worden genoemd als dé Spaanse Renaissance steden, maar Jaén mag naar mijn mening zeker niet ontbreken in dit lijstje. Absolute aanraders zijn de kathedraal van Jaén, de Plaza Juan Vázquez de Molina  met onder meer de Capilla de El Salvador in Úbeda en de Plaza de los Leones en de straatjes achter de kathedraal in Baeza.

Arabische baden in Jaén

arabisch bad Jaén; hammam Jaén; foto Spainmadeforyou

Niet alleen de Renaissance bouwwerken zijn de moeite waard in deze drie steden van de provincie Jaén. Een andere absolute aanrader zijn de Arabische baden in Jaén, die in 1913 zijn teruggevonden onder een 16de eeuws paleis. De Arabische baden (in het Spaans: baños Árabes) dateren uit de 11de eeuw en zijn een van de grootste Arabische baden in Spanje.

Synagoge in Úbeda

synagoge Ubeda; reinigingsbad synagoge Ubeda; zomerzonnewending synagoge Ubeda; foto Spainmadeforyou

In Úbeda is bovendien nog maar enkele jaren geleden een synagoge teruggevonden: de Sinagoga del Agua (d.w.z. de Synagoge van het Water). Ook deze lag ingegraven, onder een aantal particuliere huizen. Wanneer de synagoge precies gebouwd is, is niet duidelijk. Maar in ieder geval voor de 14de eeuw. De synagoge heeft zijn naam te danken aan de waterbronnen en het reinigingsbad dat zich onder in de synagoge bevindt. Prachtig!

Cazorla en de Sierra de Cazorla

Cazorla; Cazorla vanaf Sierra de Cazorla; foto Spainmadeforyou

Na een paar dagen cultuur is het tijd voor natuur en wat meer actie. We rijden naar het bergdorp Cazorla (erg gezellig en charmant dorp, met op het eerste plein waar we aankomen aan de linkerkant een geweldige ijszaak) om van hieruit te voet verder te gaan naar de Sierra de Cazorla. De Sierra de Cazorla maakt deel uit van het natuurpark Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, het grootste natuurpark van Spanje. Het eerste stuk van de wandeling lopen we langs de Cazorla rivier, waardoor we ons eerder in een oerwoud wanen dan in de droge provincie Jaén. Dan verlaten we de rivierbedding en gaat de klim verder omhoog. We kunnen genieten van prachtige uitzichten over de plaats Cazorla en de vele duizenden olijfbomen die in de verre omgeving te zien zijn. Wat een stilte, uitgestrektheid en natuurschoon!

Actief in de Sierra de Cazorla

paardrijden Sierra de Cazorla; foto Spainmadeforyou

Het liefst zou ik de hele dag willen wandelen om de Sierra de Cazorla zo veel mogelijk te ontdekken. Maar dat gaat helaas niet in een georganiseerde studiereis. In plaats daarvan kan ik echter mijn grenzen verleggen, door te zip-linen over een afgrond van meer dan 100 meter diep heen. Wat een kik! En om de adrenaline een beetje actief te houden gaan we na een fantastische en veel te uitgebreide lunch bij het landelijke hotel Coto del Valle nog paardrijden in de Sierra de Cazorla. Voordat ik op het paard zit, vind ik het maar niks, omdat we noch instructies krijgen, noch een veiligheidshelm op krijgen. Maar zodra ik boven op het paard zit en merk dat het paard zo mak als een lammetje is (ik kan zelf niet paardrijden), ontspan ik geheel, zodat ik 100% oog heb voor de fantastische omgeving om me heen. Een heerlijke ervaring, die van mij nog veel langer dan een half uur had mogen duren, om zo meer van de omgeving te kunnen zien. En de volgende keer wel graag met helm op en instructies vooraf. Bedankt, Turisnat, voor deze geweldige activiteiten!

 
Ria's Blog: