Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Spanje Blog >> Granada, opkomend wijngebied in Spanje

Granada, opkomend wijngebied in Spanje

Provincie Granada, wijngebied bij uitstek

Grandada staat vooral bekend als stad van het Alhambra en stad van grote Moorse invloeden. Maar wist u dat er in de provincie Granada ook overheerlijke wijnen geproduceerd worden? Sinds 2009 hebben de kwaliteitswijnen uit Granada zelfs een eigen kwaliteitsstempel: “DO Vinos de Calidad de Granada”. Veel wijnliefhebbers weten echter nog niet van het bestaan af van deze Spaanse kwaliteitswijnen en hun herkomstgebied, La Alpujarra. Het wordt dus tijd om wat meer bekendheid aan deze wijnen en hun herkomstgebied te geven...

De geschiedenis van de wijbouw in Granada

In de provincie Granada wordt al eeuwen lang wijn verbouwd. Archeologische vondsten tonen aan dat er in de Romeinse tijd al wijnteelt plaatsvond in dit gebied. Zelfs tijdens de Moorse bezetting (tot 1492) was er een florerende wijnhandel, ondanks het feit dat het geloof de Moren eigenlijk verbood om wijn te drinken. Aan het einde van de 19de eeuw werd het wijngebied getroffen door een grote epidemie (druifluis) en werd de diversiteit aan druiven drastisch uitgedund. Alleen de sterkste druiven overleefden de epidemie.

Rijpe druiven, Granada, opkomend wijngebied Spanje

In de 20ste eeuw hadden families een eigen wijngaard, waar ze hun eigen wijn produceerden. Een aantal jaren geleden veranderde dit. Steeds meer boeren gingen over op professionele wijnteelt, bestemd voor verkoop. De kwaliteit van wijnen uit Granada is sindsdien aanzienlijk verbeterd. Meer dan 20 bodegas gebruiken het kwaliteitsstempel “DO Vinos de Calidad de Granada”.

De kwaliteitswijnen van Granada worden geproduceerd in 168 gemeenten waarvan een groot deel (onder andere Almegijar, Cádiar, Cástaras, Torvizcón, Turón en Ugíjar) ligt in het Contraviesa-Alpujarra gebied, dat het dichtst bij de Middellandse Zee ligt. Het is een hooggelegen, bergachtig gebied, dat te maken heeft met zowel continentale als mediterrane invloeden. Veel wijngaarden liggen er op een hoogte van 900-1350 meter. Hierdoor zijn er grote temperatuurwisselingen, met lange en koude winters en warme zomers waarbij het overdag boven de 35 graden is en het ´s nachts flink afkoelt. Bovendien valt er het hele jaar door maar weinig regen. De bodem bestaat in de hogere gebieden vooral uit gebroken leisteen, met in de lagere gebieden nog wat klei. Met de juiste zorg is dit een ideale bodem voor goede wijnen.

Met de hand geplukt

De kwaliteitswijnen van Granada zijn afkomstig van kleine wijngaarden, die vaak gelegen zijn op steile hellingen. Op deze wijngaarden wordt nog op traditionele wijze gewerkt. Dit houdt onder meer in dat de druiven er met de hand geplukt worden. Her en der worden er muilezels gebruikt bij het ploegen en bij het vervoer van de geplukte druiven.

Druivenoogst Verdevique

Druivenoogst Verdevique, wijngebied Granada

Soorten en druiven

Als gevolg van de epidemie aan het einde van de 19de eeuw, waarbij alleen de sterkste druivenrassen het overleefd hebben, kent het wijngebied Granada een relatief beperkt aantal druivensoorten. Het heeft de witte druiven Vijiriega, Sauvignon blanc, Chardonnay, Moscatel de Alejandría, Moscatel, Pedro Ximenez, Palomino, Baladí, Verdejo en Torrontés. En de rode druivensoorten Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Monastrell, Romé en Petit verdot. Met deze druiven worden witte wijnen, rosé wijnen, rode wijnen, mouserende wijnen en zoete wijnen gemaakt. De witte Vijiriega druif is overigens een unieke lokale druif, die alleen voorkomt in de Contraviesa-Alpujarra en op de Canarische Eilanden.

Granada wijnen op de Nederlandse markt

Doordat de wijngaarden liggen in een ruig en moeilijk toegankelijk gebied, zijn ze lange tijd niet ontdekt. Vanaf het moment dat Nelleke en Dick van Granada Wijnen voor de eerste keer La Alpujarra bezochten, zijn zij verliefd op dit gebied geworden. Gaandeweg hebben zij meer en meer lokale wijnbedrijven leren kennen. Hieronder kleine familiebodega´s met kwaliteitswijnen. Tot hun verbazing waren deze heerlijke Granada wijnen nog niet te koop op de Nederlandse markt. Dus zijn ze zelf begonnen met de import ervan, via hun bedrijf Granada Wijnen.


Uitlopende wijnstronken wijngebied Granada, Spanje

Uitlopende wijnranken, provincie Granada

5-daagse themareis rondom wijn

De 5-daagse reis is een prachtige combinatie van culturele hoogtepunten, de natuur van La Alpujarra en de smaken van de kwaliteitswijnen van Granada. U zult vele goede kwaliteitswijnen van Granada kunnen proeven en de streek, een wijnmuseum en een bodega bezoeken waar de wijnen geproduceerd worden. En natuurlijk mag een bezoek aan het Alhambra in Granada niet aan deze reis ontbreken! Nieuwsgierig geworden naar Granada, opkomend wijngebied in Spanje? Lees hier de details van de reis 'Speciaal voor liefhebbers van Spanje en Spaanse wijn'

 
Ria's Blog: