Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Spanje Blog >> Een terugblik op het leven van Theresia van Avila

Een terugblik op het leven van Theresia van Avila

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Heilige Theresia van Ávila geboren werd in de Spaanse stad Ávila. Zij is één van de beroemdste mystici onder de katholieke heiligen, heeft de Orde van de Ongeschoeide Karmelieten gesticht en heeft 17 Ongeschoeide Karmelieten kloosters in Spanje opgericht. Een korte terugblik op het leven van de Heilige Theresia van Ávila...

De geboorte en kinderjaren van Teresa van Ahumada

Op 28 maart 1515 wordt Theresia van Ávila geboren in de stad Ávila. Zij heet dan nog Theresia van Ahumada. In haar kinderjaren heeft Theresia al een grote religieuze verbeelding, die ontstaan is en gevoed wordt door de verhalen uit de boeken van haar vader.  Met haar broer speelt ze dat ze kluizenaar is in een geïsoleerd klooster en af en toe ziet ze God, Maria en andere heiligen. In 1528 verliest Theresia op 13 jarige leeftijd haar moeder.

Theresia wordt non

Een paar jaar later wordt Theresia ernstig ziek. Zij geeft dan aan dat ze non wil worden, maar haar vader staat haar dit niet toe. Desondanks vertrekt ze naar het klooster van de Incarnatie in Ávila, waar ze non wordt. Ze wordt echter steeds zieker. Dus haalt haar vader haar uit het klooster en brengt haar naar een van haar zussen. Een aantal jaren is ze zelfs verlamd, maar op 24 jarige leeftijd geneest ze. Volgens haar is ze genezen door de hulp van de Heilige Jozef.  Wanneer ze weer beter is, gaat Theresia terug naar het klooster van de Incarnatie in Ávila en wordt ze weer non.

Theresia´s wens om de Karmelieten Orde te reformeren

In 1555 stichten de JezuÏeten Johannes van Prádanos en Baltazar Álvarez een  JezuÏetenschool in Ávila. Theresia gaat ernaartoe en na een jaar krijgt ze steeds vaker visies. Haar visies biecht zij op bij de JezuÏet Baltazar Álvarez, die haar vervolgens zes jaar begeleid. Aan hem vertelt zij ook haar plan om de Karmelieten Orde te reformeren.  Want Theresia wilt haar geloof tot in de perfectie uitoefenen en is ontevreden met het feit dat de Karmelieten Orde in 1432 zijn regels verslapt heeft en niet langer stilte, armoede  en eenzaamheid nastreeft, terwijl deze begrippen oorspronkelijk wel bij de geest van de Karmelieten hoorden. Daarom wil zij de Karmelieten Orde reformeren en een klooster oprichten in Ávila waarin de verplichting van armoede, eenzaamheid en stilte strikt worden nageleefd.

Stichting van het Klooster van de Heilige Jozef in Ávila

Na een lange strijd geeft paus Pius IV zijn goedkeuring voor het stichten van een Ongeschoeide Karmelieten klooster in Ávila. En wanner Theresia eind 1561 een som geld ontvangt, kan haar droom werkelijkheid worden: Op 24 augustus 1562 opent het Klooster van de Heilige Jozef in Ávila zijn deuren en wordt de nieuwe Orde van de Ongeschoeide Karmelieten van de Heilige Jozef officieel oprichting.

Ongeschoeide Karmelieten kloosters door heel Spanje

Wanneer het hoofd van de Karmelieten Orde in 1567 Theresia toestemming om meer Ongeschoeide Karmelieten kloosters op te richten, begint Theresia aan haar volgende missie. Tussen 1562 en 1582  sticht zij in totaal 17 kloosters in Spanje, onder meer in Madrid, Valladolid, Toledo, Salamanca, Segovia, Sevilla en Granada. Het eerste Ongeschoeide Karmelieten klooster voor mannen wordt in 1568 gesticht in de plaats Duruelo de Blascomillan (provincie Ávila). En terwijl zij kloosters sticht, woedt er in Spanje een strijd tussen de Geschoeide en de Ongeschoeide Karmelieten.

Het overlijden van Theresia van Ávila

De laatste jaren van haar leven is Theresia van Ávila ziek. Desondanks blijft ze door Spanje trekken om nieuwe kloosters te stichten. Het laatste klooster sticht ze in Burgos. Op 4 oktober 1582 sterft de Heilige Theresia van Ávila in het Ongeschoeide Karmelieten klooster in Alba de Tormes (provincie Salamanca, Castillië en León). Zij is dan 67 jaar. In 1614 wordt Theresia van Ávila zalig verklaard door paus Paulus V.

Boeken over het leven van Theresia

Tijdens haar leven schrijft Theresia van Ávila verschillende boeken. Het eerste boek schrijft ze tussen 1562–1565 en heet “Vida de Santa Teresa de Jesús”, oftewel “Leven van de Heilige Theresia van Jezus”. De belangrijkste boeken op religieus gebied die zij heeft geschreven zijn:

  • Camino de perfección (=Weg van perfectie; 1562–1564);
  • Conceptos del amor de Dios (=Concepten van de liefde van God);
  • El castillo interior (=Het binnenlands kasteel).

Treed in de voetsporen van Theresia van Ávila

Om de 500ste geboortedag van Theresia van Ávila te vieren, worden er in 2015 diverse activiteiten in Spanje georganiseerd. En biedt Het Andere Spanje de individuele reis De voetsporen van Theresia van Avila aan, die u meeneemt naar de hoogtepunten uit het leven van Theresia.

 
Ria's Blog: