Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Spanje Blog >> De verborgen schatten van La Alpujarra

De verborgen schatten van La Alpujarra

Wist u dat de laatste Moorse bezetters van Spanje zich in 1492 hebben teruggetrokken in de bergen van La Alpujarra? In ruil voor de overgave van Granada kregen zij dit stukje natuurschoon toegewezen door de Katholieke Koningen Isabela en Fernando. Hier hebben zij nog vele jaren in vrede geleefd. In prachtige kleine bergdorpjes met smalle, stijle straatjes en witte huizen met tralies voor de ramen. Lees verder en ontdek de verborgen schatten van dit bijzondere gebied.

La Alpujarra

Tussen de Sierra Nevada en de Middellandse Zee ligt het bergachtige gebied La Alpujarra (of Las Alpujarras), in de de provinces Granada en Almería. Het is een van de mooiste streken in Andalusië en bestaat uit indrukwekkende bergen, vruchtbare dalen en idyllische witte dorpen als Capileira, Pampaneira en Trevélez. Het is een rustig gebied met weinig inwoners, waar de drukte van de moderne tijd nog niet is doorgedrongen. Een perfecte gebied om het échte Spaanse plattelandsleven te proeven en tot rust te komen.

De witte dorpen

In de bergdorpen zijn witgekalkte huizen op terrassen tegen de hellingen aangebouwd, aan stijle, smalle en kronkelige straatjes. De invloed van de Moorse cultuur is onder meer terug te vinden in de architectuur, de lokale keuken, het tapijtweven en de verschillende Arabische plaatsnamen. De architectuur van de huizen in de Alpujarra wordt gekenmerkt door een kubieke stijl, die doet denken aan de Berber architectuur in Marokko. Wist u trouwens dat de dorpen ten tijde van de Moren nog niet wit waren? Ze zijn pas witgekalkt tijdens een grote pestepidemie in de 17de eeuw, omdat men toen geloofde dat kalk desinfecterend was.

Tegenwoordig zijn het gezellige, goed onderhouden dorpjes waar relatief nog maar weinig toeristen komen. En de toeristen die er komen, zijn actieve toeristen. Natuurlijk hebben lokale bewoners ook hier ingespeeld op toeristen en zijn er in dorpjes souvenirswinkels te vinden. Maar grote, onpersoonlijke hotels zult u er niet zien! En de mensen in de Alpujarra leven er nog steeds zonder haast, met altijd tijd voor een praatje en een drankje en zonder de behoefte aan grote luxe.

Trevélez - het hoogst gelegen dorp van Spanje

Het witte bergdorp Trevélez is het hoogst gelgen dorp in Spanje. Het ligt maar liefst 1476 meter boven zeeniveau. Door zijn hoge ligging is het er lange tijd koel. En door de lage bevolkingsdichtheid is de lucht er super schoon. Hierdoor is Trevélez de perfecte plek om Spaanse ham te drogen. Van september t/m maart worden in Trevélez op een natuurlijke manier vele duizenden hammen gedroogd in hamdrogerijen: de ramen van de hamdrogerijen staan open, zodat de koele bergwind binnen kan komen om de hammen te drogen. Het halve dorp bestaat uit hamdrogerijen, die afgewisseld worden met souvenirwinkels (met oa. hammen en gedroogde worsten) en restauranten. Wilt u met eigen ogen zien hoe de hammen er gedroogd worden? Dat kan! In Trevélez kunt u bij verschillende hamdrogerijen een kijkje achter de schermen nemen. Bijvoorbeeld bij hamdrogerij Vallejo.

Alpujarride - een interactief wijnmuseum in het hart van de Alpujarra

Een andere verborgen schat in de Alpujarra is bodega en interactief wijnmuseum Alpujárride van de familie Nestares. Het is een bodega, wijnmuseum en restaurant in één en ligt op een adembenemende plek met uitzicht op de Middellandse Zee aan de ene kant en uitzicht op de Sierra Nevada aan de andere kant. Werkelijk een fantastische plek voor jong en oud. Om te zien, te proberen, te proeven (de wijn is overheerlijk), te eten, te spelen en.... te wandelen of fietsen! Want de familie Nestares heeft  vanuit het restaurant/wijnmuseum allerlei verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet, variërend van 1 tot 3 uur. 

Actief

Het gehele natuurgebied de Alpujarra is één groot wandel- en fietsparadijs, waar vele reeds uitgestippelde wandelroutes doorheen lopen. Verder kan men er raften op de Guadalfeo rivier. Of wat zegt u van een paardrijvakantie in La Alpujarra? En voor degenen die het wat rustiger aan willen doen: het is eveneens een fantastische plek voor yoga-liefhebbers, fotografen en sterrenkijkers. Doordat de Alpujarra zo afgelegen ligt en zo een zuivere lucht heeft, is het een unieke ervaring om hier ´s avonds sterren te kijken.

Ligging

Om vanuit Granada de Alpujarra te bereiken, neemt u de A44 in zuidelijke richting, richting Motril. Bij Béznar ( km164) verlaat u de snelweg en neemt u de  A348 richting Lanjarón. U rijdt dan zo natuurgebied La Alpujarra binnen.

Om vanuit Almería de Alpujarra te bereiken, neemt u de E-15 in westelijke richting, richting Málaga. Ná het dorp El Ejido slaat u af (afslag 406) naar de AL-400, die overgaat in de A-358, de weg door de Alpujarra van Almería.

 
Ria's Blog: