Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Spanje Blog >> De Saeta, traditionele zang uit Andalusië

De Saeta, traditionele zang uit Andalusië

Optreden van Saeta-zangeres Paz de Manuel op de Feria de España

Op de Feria de España op 13 april zal flamencozangeres Paz de Manuel tijdens haar optreden het publiek verrrassen met het zingen van de saeta, traditionele zang uit andalusië.

Een 'saeta' is een traditionele religieuze zang, die voornamelijk wordt gezongen in de processies van de Semana Santa in Spanje. En dan vooral in Andalusië en een aantal delen van Extremadura, Castilla La Mancha en Murcia.

In de zang wordt het heilige-beeld vereerd dat tijdens de processies van Semana Santa door de straten gedragen wordt. Het lied wordt gezongen op het moment dat het heilige-beeld in de processie langskomt. Een saeta wordt vaak gezongen vanaf een laag balkon. Zodra men een saeta hoort, houdt de optocht stil op de plek waar de stem vandaan komt, om te zien wie de saeta-zanger is.

Saetazanger in Cabra

Cabra, zanger van de saeta, traditionele zang uit Andalusië

Bekende saeta-zangers zijn: Enrique el Mellizo, Manuel Torre, El Gloria, Nina de los Peines, Tomás Pavón, Niña de la Alfalfa en Antonio Mairena.

De oorsprong van saetas

De originele saetas hebben hun oorsprong in arabische en joodse gezangen. Zij werden in de 16de en 17de eeuw gezongen in christelijke processies die door Franciscanen georganiseerd waren. De Franciscanen noemden saetas 'adviezen en oordelen' die zij tijdens hun missie in de vorm van versregels zongen, terwijl ze in boetedoeningsprocessie door de straten liepen. De oorspronkelijke saetas waren gebeden gericht aan de Maagd Maria of aan Jezus, waarin men om hulp of genade bad. In het begin van de 20ste eeuw veranderen de traditionele saetas in verkorte en vereenvoudigde flamencosaetas. Het karakter verandert van puur religieuze zang naar volkszang.

Video van een saeta

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AzsmDzZj7Xw

Over Saetas-zangeres Paz de Manuel

Paz de Manuel wordt op 24 februari 1983 geboren in Priego de Córdoba (Córdoba, Andalusië), één van de plaatsen van Caminos de Pasión. Na haar studie toerisme in Granada, besluit ze in 2011 om zich te gaan richten op het zingen van de flamenco. Ze krijgt les van bekende flamencozangers als El Pele, Rafael de Utrera, Encarna & José Anillo, Antonio Mejías, María Mezcle en David Pino. Ze treedt op in Andalusië en Castilla La Mancha en in steden als Madrid, Pamplona en Barcelona. In 2013 wint ze de 'Fosforito' prijs, tijdens de wedstrijd voor jonge flamencozangers in Córdoba.

Paz de Manuel

Paz de Manuel, flamencozangeres

Optreden op de Feria de España

Op de Feria de España zal flamencozangeres Paz de Manuel, ter afsluiting van de presentatie over de Semana Santa in het gebied van Caminos de Pasión, optreden met het zingen van een aantal saetas: 'la saeta por seguiriya' en 'la saeta por carcelera'. 

De presentatie over de Semana Santa en het optreden van Paz de Manuel vinden op 13 april 2014 plaats van 13.30 tot 14.15 uur op het Landgoed Duin & Kruidberg. Wilt u de presentatie en het optreden bijwonen, geef u dan van te voren op via proefspanje@tourspain.es. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deelname. Wel dient u in het bezit te zijn van een toegangskaartje voor de Feria de España. Toegangskaartjes voor de Feria de España kosten € 10 en zijn te bestellen via de volgende link: https://shop.ticketscript.com/channel/web2/start-order/rid/YXWGVQBN/language/nl.

Meer informatie over saetas

http://es.wikipedia.org/wiki/Saeta_(m%C3%BAsica)

http://www.flamencopolis.com/archives/315

http://www.radiole.com/especiales/enciclopedia_flamenco/cantes_paloseco_saeta.html

 
Ria's Blog: