Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Content >> In de voetsporen van Theresia van Ávila

In de voetsporen van Theresia van Ávila

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Theresia van Ávila  op 28 maart 1515 werd geboren in het Avila van de 16 de eeuw. Theresia wordt gezien als een belangrijke vrouw in de Spaanse geschiedenis omdat zij haar eigen weg ging, wars van conventies en verhoudingen en hervormingen doorvoerde binnen de kerk waar anderen zich ervan afwenden.

Beeld van Theresia van Ávila voor de stadsmuur van Ávila

Zij wordt gezien als één van de beroemdste mystici onder de katholieke heiligen. Samen met de Heilige Johannes van het Kruis heeft zij de Orde van de Karmel hervormd in de 16 de eeuw. Zij overleed op 4 oktober 1582 op de laatste dag van de Juliaanse kalender een dag voordat de Gregoriaanse kalender zou ingaan. Vandaar dat zijn altijd op 15 oktober wordt herdacht. Niet lang na haar overlijden,in 1622, werd zij Heilig werd en in 1970 werd zij de door de Paus benoemd als eerste kerklerares.

Klooster Santa Teresa in Avila, op de plek waar Theresia in 1515 werd geboren

Theresia heeft vele sporen nagelaten in plaatsen die voor haar van groot belang waren en waar de herinnering aan haar levend is. Haar doel was eigen kloosters te stichten waarmee zij een hervorming kon doorvoeren die zij nodig achtte omdat de naleving van de kloosterregel van de Karmel door de tijd heen verslapt was. Bij deze hervorming van de vrouwelijke tak van de Karmel ondervond zij veel tegenwerking, ook uit eigen kring omdat zij , door de stichting van de nieuwe kloosters haar kritiek uitte op de regels van de orde van de karmelietessen waartoe zij zelf behoorde. Gelukkig staat ze niet alleen, Ze vindt een grote medestander in Johannes van het Kruis, die eveneens Theresia zou uitgroeien tot een groot mysticus. Hij naam de Theresiaanse hervorming an de mannelijke tak van de karmelieten ter hand. Hij zou haar vertrouwenspersoon worden en haar vergezellen op een aantal reizen. Theresia stichtte in totaal op 17 plaatsen nieuwe kloosters voor de ongeschoeide Karmelietessen.

Convento Carmelitas met op de achtergrond het Alcázar in Segovia

Haar sporen voeren naar steden, dorpen, kerken en kloosters waar zij is geweest en waar zij nog steeds wordt herdacht. Zo worden er op verschillende plaatsen nog jaarlijks processies gehouden ter nagedachtenis aan haar. Haar boeken worden gezien als hoogtepunten van de Spaanse theologische literatuur. In 1922 werd zij voor har literaire werk, haar spiritualiteit en hervormingsgezindheid de titel Doctora Honoris Causa van de Universiteit van Salamanca, een titel die nog nooit eerder aan een vrouw was gegeven. Zij schreef onder andere de boeken:

  • Innerlijke Burcht
  • De Weg van Volmaaktheid
  • Hooglied

Theresia wilde vrouwen een legitieme plek in de kerk geven. Daarnaast wilde ze dat mystieke ervaringen erkenning kregen als een bron van kennis en wijsheid. Ze uitte daarmee kritiek op en verschoof de grenzen van het officiële ‘weten’, zoals gedefinieerd door kerkvaders. Zij schrok er niet voor terug om kritiek te uiten op priesters en andere autoriteiten, die mystieke ervaringen afwezen als iets duivels.

Kaft van het boek Las Moradas

Reizen in de voetsporen van de Heilige Theresia van Ávila

Medewerkers van de reisorganisatie Het Andere Spanje hebben zich verdiept in het leven van deze bijzondere vrouw en heeft in Spanje haar spoor gevolgd. Deze ervaring willen we graag delen en daarom hebben wij een reis samengesteld waarin de belangrijkste plaatsen in haar leven worden bezocht. Het is een reis die langs de mooiste  en oudste steden van Spanje gaat. Veel van deze steden staan op de Unesco Werelderfgoedlijst en laten een schat aan historische en culturele rijkdom zien. Theresia is echter ook in een aantal kleinere plaatsen geweest die zeker een bezoek meer dan waard zijn. Zo heeft zij op 17 plaatsen een klooster gesticht, waarvan het mogelijk is er een aantal van te bezoeken.

Wij hebben een voorbeeldreis samengesteld maar maken voor u of uw groep ook graag een reis op maat. Voor groepen is het mogelijk dat een Nederlands Sprekende expert meereist om zo de reis inhoudelijk meer verdieping te geven. Voor individuele reizigers kunnen wij zorgen voor engels of duitssprekende gidsen.

Wilt u meer informatie over een reis naar Spanje waarbij u de voetsporen volgt van Theresia van Ávila? Neem dan contact met ons op. Wij stellen voor u of uw groep een reis samen waarin Theresia van Ávila ons leidt door het Spanje van nu en van haar tijd.

Interesse om met ons mee te reizen? Neemt u dan kennis van de 8-daagse voorbeeldreis 'In de voetsporen van Theresia van Ávila'
Voor meer informatie of voor een aanvraag voor een maatwerkgroepsreis kunt u contact opnemen met Mieke Ter Morshuizen van Het Andere Spanje. U kunt haar ook uitnodigen voor een presentatie over het leven van en de prachtige steden waar Theresia van Ávila haar voetsporen heeft nagelaten.

Meer informatie kunt u lezen op de website over het 500 ste geboortejaar van Theresia van Ávila 'Las huellas de Santa Teresa' (spaans- en engelstalig)

Semana Santa Reizen 2016

Het Andere Spanje organiseert ook ieder jaar reizen naar Spanje tijdens de Semana Santa, de Heilige Week voorafgaand aan Pasen. In Spanje wordt deze week met veel toewijding gevierd. Dit jaar werden de reizen naar Segovia, Ávila en Salamanca goed beoordeeld door de deelnemers evenals de reis die door een groep werd gemaakt naar Andalusië. Hier bezochten we een aantal kleine stadjes die ieder op geheel eigen wijze uiting geven aan de Semana Santa. Ook in 2016 gaan wij weer Semana Santa reizen organiseren. Heeft u interesse om de Heilige Week in Spanje door te brengen, neem dan contact met ons op zodat we op tijd aan de voorbereiding kunnen beginnen.

Ambassadeur Religieus Toerisme naar Castilië en Leon

In november 2014 werd Mieke Ter Morshuizen (eigenaar van Het Andere Spanje) tijdens de beurs voor toerisme in Valladolid (Spanje) benoemd  tot Ambassadeur Religieus Toerisme naar Castilië en Leon. Naast Het Andere Spanje ontvingen ook Special Pilgrimages uit Engeland, Brevivet uit Italië en Abreu uit Portugal dit kwaliteitscertificaat uit handen van de Minister van Toerisme van de grootste regio van Spanje. Zij kreeg dit predicaat vanwege de Semana Santa die haar organisatie Het Andere Spanje jaarlijks organiseert en haar aanbod tijdens de herdenking van het 500 geboorte jaar van de Heilige Theresia van Ávila in 2015.

 
Ria's Blog: