Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Content >> Córdoba

Córdoba

Córdoba is lange tijd de hoofdstad en de grootste stad van het Islamitische Spanje geweest. In 756 werd de stad de hoofdstad van het emiraat van Córdoba. In de 9 de eeuw was het de grootste en belangrijkste culturele stad van Europa waar christenen, joden en moslims in harmonie samenleefden.

IIn de 9 de eeuw probeerde de emirs vanuit Córdoba om van Al-Andalus steeds meer een eenheid te smeden. De bloeiperiode van de hoofdstad van Al-Andalus viel samen met het hoogtepunt van de macht van de Omayyadische emirs, en later de kaliefs in de 10 de eeuw. In Cordoba stond de wieg van belangrijke filosofen, wetenschappers en wijzen zoals Seneca, Averroeës en Maimónides. Drie eeuwen lang beleefde Córdoba zijn 'Gouden Eeuw' en wedijverde met Caïro en Bagdad als centrum vlan Moslimkunst en wetenschap.

De stad zou tot het begin van de 11 de eeuw de zetel van de Omayyadische emirs en kaliefs blijven.

Westerse reizigers in Córdoba zagen een stad die geen gelijke had in de rest van Oost Europa. Door de hoge opbrengsten van de geïrrigeerde landbouw kon de pracht en praal van de stad makkelijk betaald worden. Schattingen over het inwonertal lopen uiteen. Waarschijnlijk is dat de stad zeker 100.000 inwoners kende, maar sommige schattingen noemen een half miljoen inwoners. De stad huisde volgens sommige bronnen 1600 moskeeën, ruim 200.000 huizen en 80.000 winkels en werkplaatsen. Als een groene gordel omringden buitenhuizen, parken en paleizen de stad. In de 10 de eeuw herbergde Córdoba ook de grootste bibliotheek ter wereld van zijn tijd.

Kalief al-Hakam legde tijdens zijn heerschappij een grote verzameling boeken aan, uiteenlopend van boeken over landbouw, geschiedenis en filosofie tot boeken over sterrenkunde , wiskunde en geneeskunde. De bibliotheek bezat naar schatting 400000 boeken. Hierdoor was Cordoba niet alleen een belangrijke politiek en economische centrum, maar trok het ook wetenschappers aan.

El Rey Catolico, in de tuin van het Alcázar in Córdoba Hoewel de politieke macht van Córdoba al aan invloed verloren had, trad het verval van de stad in na de overname ervan door   Fernando II in 1236. De watervoorziening, een van de Moorse hoogstandjes, verviel in puin en moskeeën werden omgebouwd tot katholieke kerken. Córdoba verloor zijn glans en aantrekkingskracht.

De pest deed de rest en uiteindelijk werd Córdoba een arme, vervallen stad die het ook in de Burgeroorlog van de vorige eeuw zwaar te verduren kreeg. Na de eerste verkiezingen na de dood van Franco, kreeg Córdoba een communistische gemeente raad, als enige grote stad in Spanje. In Cordoba heeft de wieg gestaan van grote namen op het gebied van de Flamenco en stierenvechten. In juni wordt altijd de nacht van de Flamenco gehouden. De patio's in Córdoba staan bekend om hun schoonheid. Met zorg worden deze ingericht en onderhouden in de hoop de prijs te winnen voor de mooiste Patios tijdens het Festival de los Patios dat in mei gehouden wordt.

De Madinat al Zahra, Barrio Judío, de Synagoge, La Mezquita en de Puente Romano zijn belangrijke plekken die uw bezoek zeker waard zijn.

Indien u in beperkte tijd veel te weten wilt komen over Córdoba, neem dan deel aan onze begeleide wandeling door deze prachtige stad.

 

 
Ria's Blog: