Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> Villanueva de la Concepción

Villanueva de la Concepción

Villanueva de la Concepción, 35 minuten ten noorden van Málaga en 20 ten zuiden van Antequera, ligt aan de voet van het Natuurpark van El Torcal. Dit is een bijzonder gebied bestaande uit kalkstenen rotsformaties, uitgesleten door wind en regen. Ong. 100 miljoen jaar geleden lag het gebied onder water, diep in de Middellandse Zee.

In het Natuurpark is een bezoekerscentrum, parkeergelegenheid en bewegwijzerde wandelroutes. Het gebied van El Torcal trekt al vele jaren toeristen en dat geldt ook voor Villanueva de la Concepción. Er zijn veel restaurants en bars in het dorp met een bevolking van ongeveer 3.000 personen. Het ligt op 500m hoogte en heeft daardoor een ideaal klimaat, een combinatie van de warmte van de Costa met de koelte van de bergen.

Verschillende opgravingen hebben aangetoond dat jagers/verzamelaars in dit gebied leefden rond 60,000 v.C. en dat Neanderthalers vanaf 5,000 v.C. hier in grotten woonden. 200 v.C. werd hier door de Romeinen en dorp gevestigd, Oscua genaamd. Ruines van Romeinse villa’s, van een forum, een theater en een begraafplaats zijn in de omgeving van Villanueva de la Concepción gevonden. In een gebied van 10 km. rond het dorp zijn Romeinse werktuigen gevonden.
In 711 werd Villanueva ingenomen door de Moren. Zij bouwden het Castillo de Xébar voor hun verdediging. In 1410 werd het kasteel ingenomen door de christenen. Maar omdat de Reconquista (de Herovering) nog niet afgerond was, bleef het kasteel 78 jaar lang een grens-garnizoen. Na de Reconquista verloor het kasteel zijn militair belang en werd verlaten.

Vanaf 1880 probeerde de regering meer bewoners naar Villanueva de la Concepción te krijgen. De zonen van de mensen die hier nieuw kwamen wonen hoefden niet het leger in en er hoefde door de nieuwe bewoners geen belasting betaald te worden over hun landbouwactiviteiten. Landbouw is nog steeds het belangrijkste bestaansmiddel, hoewel het ruraal toerisme steeds belangrijker wordt.
De belangrijkste feesten in Villanueva de la Concepción zijn het Carnaval, de Feria in de zomer, rond 15 augustus en de verjaardag van het ontstaan van Villanueva de la Concepción op 3 november.

Wat is er te doen?

 •  De ingang van het El Torcal Natuurpark ligt op 6 km van Villanueva de la Concepcion en 12 km van Antequera. Het is een van de meest indrukwekkende karst landschappen in Europa. El Torcal biedt de bezoekers de mogelijkheid om routes te volgen, bijv. de Groene Route. Een bezoek waard zijn de uitzichtspunten van Las Ventanillas en van Diego Monea. In het bezoekerscentrum van El Torcal is een tentoonstelling over de natuur van het Natuurpark en kunt u meer informatie krijgen.
 • Er zijn fietsroutes mogelijk in de omgeving van het Natuurpark van El Torcal. Dat is een geweldige manier om sport te beoefenen en tegelijkertijd in contact te zijn met de natuur, het landschap, de geschiedenis en de ecologie in de natuurlijke omgeving van de Sierra El Torcal. 
 • Verschillende delen van het Natuurpark kunnen alleen te voet worden bezocht. Er zijn een aantal routes mogelijk:
  • Escaleruela route, gelegen in het meest westelijke deel van het Natuurpark van El Torcal. Dit is een oude weg, 1000 meter hoog, die tot vrij kort geleden gebruikt werd als een middel van communicatie (gezondheidszorg, handel, ontspanning) tussen Villanueva de la Concepción en Antequera. Het is een historische route van grote schoonheid en u kunt er met uitsterven bedreigde diersoorten zien.
  • Ruta del Camino Real de Carlos III: Deze loopt o.a. door Casabermeja en Villanueva de la Concepcion en passeert een aantal belangrijke monumenten: de bruggen van de Horcajo, die van het Paraíso en die van de Garrayo.
  • - Ruta Campos de Cámara: Deze gaat door de vruchtbare gebieden ten westen van Villanueva, met prachtige landschappen. De hele route is ong.  22,3 km.
 • U kunt paardrijden in de omgeving van het Natuurpark El Torcal en onbekende plekken verkennen en ontdekken via schilderachtige routes, van historisch en ecologisch belang.
 • Een bezoek aan Antequera is zeer de moeite waard. Die stad dateert al van voor de Romeinse tijd en beleefde in de 17e en 18e eeuw haar hoogtepunt. U vindt er dan ook vele gebouwen in barok-stijl. U kunt verschillende routes volgen in de stad: door het historisch centrum (met de kerk van San Sebastián en verschillende andere kerken en kloosters, het paleis van Nájera (nu gemeentemuseum) en andere monumenten), door het hogere gedeelte van de stad, aan de voet van het Arabische Fort (met het klooster van El Carmen en verschillende kerken, een mooi uitzichtspunt, de Puerta a la Romana en de Alcazaba) en door het lagere gedeelte van de stad (met de kloosters van San Agustín, de Remedios, San Juan de Dios, de Madre de Dios, la Trinidad en van San Zoilo, verschillende kerken en paleizen). Als u Antequera binnekomt vanuit Málaga ziet u één van de belangrijkste complexen van hunebedden van Europa: die van Romeral, Menga en Viera.
 • Bij Antequera is een golfbaan met 18 spectaculaire holes. Het parcours van de golfbaan is meer dan 6000 meter en wordt gekenmerkt door de grote verscheidenheid aan inheemse vegetatie van olijfbomen, eiken, rozemarijn, tijm, lavendel. 
 • De ruime en moderne faciliteiten omvatten: winkel, oefenterrein met een verlichte driving range, bar, café, restaurant, zalen voor vergaderingen, bruiloften e.d. (500 personen), kleedkamers voor mannen en vrouwen.
 • Andere mogelijkheden zijn bergbeklimmen in het gebied van El Chorro of ballonvaarten over delen van Andalusië.
 • En tot slot kunt u van hieruit heel goed tochten maken naar Sevilla, Córdoba en Granada om de vele bezienswaardigheden daar te bekijken.
 
Ria's Blog: