Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> Saeta, traditionele zang tijdens de Semana Santa

Saeta, traditionele zang tijdens de Semana Santa

Saetas zijn traditionele liederen die worden gezongen tijdens de Semana Santa in Spanje. In de liederen worden gericht aan de Maagd Maria en Jesus, biddend om hulp en voorspoed.

De originele saetas hebben hun oorsprong in arabische en joodse gezangen. Zij werden in de 16de en 17de eeuw gezongen in christelijke processies die door Franciscanen georganiseerd waren. De Franciscanen noemden saetas 'adviezen en oordelen' die zij tijdens hun missie in de vorm van versregels zongen, terwijl ze in boetedoeningsprocessie door de straten liepen. De oorspronkelijke saetas waren gebeden gericht aan de Maagd Maria of aan Jezus, waarin men om hulp of genade bad. In het begin van de 20ste eeuw veranderen de traditionele saetas in verkorte en vereenvoudigde flamencosaetas. Het karakter verandert van puur religieuze zang naar volkszang.

De saeta behoort tot de flamenco. Binnen de flamenco bestaat een aantal  stromingen waaronder de liederen die met begeleiding bijvoorbeeld en liederen die zonder muzikale begeleiding worden gezongen

De tekst van een saeta beslaat meestal meerdere coupletten en heeft altijd een religieuze betekenis in relatie met de prominente figuren die tijdens de Semana Santa zo'n grote rol spelen. De beeldengroepen waarvan zij deel uitmaken, worden tijdens de processies rondgedragen door de straten. Deze specifieke zangkunst wordt tijdens veelvuldig beoefend, vaak door beroemde zangers en zangeressen.

In Andalusië is een school waar de Saeta wordt be- en geoefend. Het Andere Spanje heeft het voorrecht, ook buiten de Semana Santa om, deze indringende zangkunst aan haar gasten te kunnen laten horen. Wij boeken graag een concert voor u.

Hieronder hoort u de Saeta, gezongen door Estrella Morente tijdens de Semana Santa in 2008 in Cabra, een stadje gelegen bij de Las Sierras de la Subbética. (begin zang: 1:18 min) Cabra heeft een grote traditie op het gebied van de Saeta.

Saeta zang tijdens Semana Santa Andalusië
Saeta, gezongen vanaf balcon tijdens Semana Santa
 
Ria's Blog: