Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> Nationaal Park Doñana, Zuid Spanje

Nationaal Park Doñana, Zuid Spanje

Wildreservaat en moerasgebied

Parque Nacional de Doñana is het grootste wildreservaat van Spanje. Het autovrije park ligt in de delta van de Guadalquivir en is een van de belangrijkste moerasgebieden ter wereld. Van groot belang voor (trek)vogels, verschillende soorten reigers (o.a. de Ralreiger), Steltkluut, Witwangstern, Vorkstaartplevier, Koornzaadhoen en gieren. Otters, de Spaanse lynx en wilde zwijnen hebben hier hun habitat. 

Seizoensinvloeden

Het landschap verandert met de seizoenen. 's Winters staat het water hoog om in het voorjaar te zakken waarbij zandbanken en eilanden tevoorschijn komen. Zitten er in de winter veel eenden en ganzen, in het voorjaar broeden er vele soorten vogels, niet alleen in de modderige gebieden maar ook in de eiken. Aan het eind van de zomer en herfst drogen de marismas uit waardoor het aantal vogelsoorten dat er voorkomt afneemt maar weer extra ruimte biedt aan zoogdieren. Rond de lagunes groeien met name populieren en riet.

Bezoek aan Doñana

Bezoek aan het Nationaal Park is aan strikte regels gebonden. Niet alleen omdat het aantal bezoekers is gelimiteerd maar ook omdat niet het hele park toegankelijk is. Het hart van het park is alleen toegankelijk met een boottocht vanuit Sanlúcar de Barrameda.

Er zijn drie bezoekerscentra:

  • Centro de Recepción de Acebuche. Hier is een informatiecentrum, een expositie en een boekenwinkel. Bij het centrum is een aantal plekken ingericht waarvandaan o.a. de laguna goed te zien is. Hier zou u de Buffelkopeend, Amerikaanse Purperhoen, Futen en de Blauwe Ekster kunnen zien. Hiervandaan vertrekken Land Ranger Tours.
  • Centro Recepción Las Rocinas. Dit bezoekercentrum ligt ten zuiden van El Rocío en geeft informatie over de historie van het leven in de marismas. Hier is ook de 2 km lange wandelroute (Charco de la Boca). Tijdens deze route komt u een aantal plekken tegen waar u vogels kunt spotten. Er is hier een platformpad.
  • U kunt een bezoek ook starten bij El Palacio del Acebrón, een jachthut waar ook een wandelpad van ongeveer 1,5 km begint. Er is hier ook gelegenheid om te picknicken. Neem wel zelf uw picknick mee!

Tot slot is nog een bezoek aan het dorp El Rocío aan te raden. Aan de zuidkant bevindt zich een wandelplatform dat ook wel 'the best free watching site in Europe' wordt genoemd. U kunt hier op uw gemak de paarden zien grazen en met wat geluk ziet u vanaf hier ook de Rode Wouw, de Dwergarend, Groenpootruiter of Witwangstern.

 

Paarden in Doñana
Doñana, Unesco biosfeer reservaat
Doñana, nationaal natuurpark
Duinlandschap Doñana
Doñana is een belangrijk broedgebied
Zicht op Doñana vanuit de hal van Nuestra Señora del Rocío
 
Ria's Blog: