Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> Lucena, parel van drie culturen

Lucena, parel van drie culturen

Lucena, parel van drie culturen was ooit beroemd vanwege haar Joodse verleden. Ook latere bewoners, Arabieren en later de Christenen, hebben Lucena hun  culturele erfenis nagelaten.

In het verleden was de stad bekend onder de naam Eliossana afgeleid van het Hebreeuwse Elí hoshanna en Al-Yussana, zoals het door de Moslims werd genoemd.

De stad is de belangrijkste vertegenwoordiger van de cordobese barok, met als hoogtepunt de Tabernakelkapel van de Kerk van San Mateo. De erfenis van de joodse, Arabische en christelijke historie geeft de stad haar eigen gezicht. In het middeleeuwse Santiago staat de Parochie van Santiago, gebouwd op de fundamenten en van de voormalige synagoge waarbij het oude materiaal werd hergebruikt. Uit de Joodse periode stamt de Joodse Necropolis, de grootste ooit opgegraven op het het Iberisch schiereiland.

In het centrum van de stad vindt u Kasteel del Moral waar ooit Boabdil, de laatste Arabische koning van Granada gevangen heeft gezeten. Het kasteel is nu een museum. Hier wordt het verhaal van Lucena, parel van drie culturen op zeer beeldende wijze verteld.

Een ander hoogtepunt is het Santuario de la Virgen de Araceli. Dit fantastische kerkje ligt op het hoogste punt van de Sierra de Aras, zes kilometer ten zuiden van Lucena. In de kapel van de kerk bevind zich het beeld van de maagd van Araceli, beschermheilige van Lucena en van het platteland van Andalusië. Bij helder weer is het mogelijk vanaf hier vijf van de acht provincies van Andalusië zien.

De patroonheilige wordt jaarlijks naar beneden (naar Lucena) gedragen en een aantal weken later weer naar haar eigen kapel gebracht. Dit is een van de belangrijkste feesten van Lucena. Wilt u erbij aanwezig zijn? Neem dan contact met ons op.

Sanctuario de la Virgen de Araceli, Lucena
Kerk van San Mateo, Lucena
Plafond in kapel van San Matio, Lucena
Aanplakbiljet feest van de Virgel de Araceli, Lucena
 
Ria's Blog: