Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> La Subbética, natuur in het hart van Andalusie

La Subbética, natuur in het hart van Andalusie

Het Parque Natural de las Sierras Subbéticas ligt ten zuiden van Córdoba. Het gebied met bergen en uitgestrekte valleien is ideaal om te wandelen, fietsen of voor autotochten.

Parque Natural de las Sierras Subbéticas is sinds 1988 een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 31.568 hectare. De volgende acht gemeenten  liggen in of aan de grens van dit gebied: Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Iznájar, Luque, Priego de Córdoba, Rute y Zuheros.

Het landschap van la Subbética karakteriseert zich door de aanwezigheid van olijfbomen opklimmend in de flanken van de karakteristieke bergen met de door het karst gesteente veroorzaakte rotsachtige bergtoppen en uitgestrekte valleien. In het gebied liggen diverse bergketens zoals de Sierra de Cabra (met als hoogste punt El Pichacho, 1217 meter). Andere bergketens van grote schoonheid zijn die van Rute en Horconera, met als hoogste punt La Tiñosa (1570 meter) naast de Bermejo (1470 meter). In dit gebied, waar de oorsprong ligt van een aantal rivieren, stroomt o.a. de Rio Genil en ligt het stuwmeer van Iznájar.

De vegetatie is typisch mediterraan, rijk aan eiken, esdoorns en netelbomen. Een van de belangrijkste attracties zijn de vele soorten inheemse, Noord-Afrikaanse en lokale plantensoorten (lelies, narcissen, pioenen en orchideeën. Door de afzonderlijke bloeiperiodes staan er bijna het hele jaar wel bloemen in bloei.

Het gebied wordt bewoond door vele diersoorten zoals het wilde zwijn, de vos en de waterspitsmuis. De Zwarte Tapuit, de Hop, de Europese Bijeneter, de Koekoek en Rode Patrijs hebben er hun leefgebied. U kunt er ook de Slechtvalk, Vale Gier, Steen- en Slangenarend en de Steenuil spotten.

Bezoek ook de Laguna de los Jarales, La Laguna del Conde en La Laguna amarga y dulce bij Lucena.

Wilt u wandelen of fietsen in dit gebied? Daartoe zijn voldoende interessante mogelijkheden.

Geinteresseerd geraakt in alles wat met olijven te maken heeft? Het Andere Spanje laat u graag zien hoe van olijven olijfolie gemaakt wordt. Wij bieden u ook CATA's aan. Dit zijn olijfolie-proeverijen waarbij u uitleg krijgt over smaken en bereidingswijzen.

 
Ria's Blog: