Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> La Mezquita Cordoba

La Mezquita Cordoba

Hoogtepunt van de monumenten in Cordoba is de Grote Moskee (La Mezquita). Met de bouw werd al in 785 begonnen, maar zou nog tweehonderd jaar duren. De Moskee werd gebouwd op en rond de Visigotische kerk gewijd aan San Vincente.

De Moskee kende Romeinse en Westgotische kenmerken, later tijdens de bouw ook eigen ornamentatie. Een van de opvallendste kenmerken van het gebouw zijn de vertrekken met zuilen – en arcaderijen. Deze bogen, en andere poorten, daken en muren worden gesierd met Arabische plantenmotieven en geometrische mozaïken.

De geschiedenins van de Mezquita. Laat u niet afschrikken door het Spaans.

In de 16 de eeuw besloot de katholieke kerk over te gaan tot de bouw van een kathedraal binnen in de moskee. Voor dit project zouden in het midden van de Moskee meer dan 60 zuilen verwijderd moeten worden. Naar verluid kwamen bij het begin van de werkzaamheden de arbeidslieden in opstand tegen de ingrepen omdat zij zich nog steeds verbonden voelden met de schoonheid van het islamitische bouwwerk in hun stad. Uiteindelijk zorgde een decreet van keizer Karel V voor de hervatting van de bouwwerkzaamheden, maar toen hij het voltooide bouwwerk voor het eerst zag riep hij uit: ‘Als ik had geweten hoe het hier was, had ik het nooit gewaagd om ook maar een steen aan het oude gebouw te veranderen. Jullie hebben iets verwoest wat eenmalig was in de wereld en er iets voor in de plaats gezet wat men overal kan zien!’.

 
Ria's Blog: