Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> La Alpujarra, natuurgebied in Zuid Spanje

La Alpujarra, natuurgebied in Zuid Spanje

Las Alpujarras of La Alpujarra is een bergachtig gebied in Andalusië. Het gebied bevindt zich aan de zuidflank van de Sierra Nevada tussen de steden Granada en Almería. Het westelijke deel ligt in de provincie Granada en het oostelijke deel in de provincie Almería

Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit valleien die zich uitstrekken vanaf de toppen van de Sierra Nevada in het noorden tot aan de Sierras Almijara, Contraviesa en Gádor, die het gebied scheiden van de Middellandse Zee, in het zuiden. Het landschap wordt gekenmerkt door vruchtbare dalen en indrukwekkende bergen in een rustige en authentieke omgeving. Vanwege het constante smeltwater is er ook op hoge hoogte sprake van een groen landschap. Dit bijzondere gebied, rijk aan flora en fauna is interessant voor wandelaars maar ook voor vogelliefhebbers. De hoge Alpujarras (Alpujarras Altas) bestaan hoofdzakelijk uit bergruggen en dalen, die haaks op de hoofdas van de Sierra Nevada liggen. In dit gebied zijn de hoogste pieken Pico Veleta en Mulhacen meestal goed zichtbaar. Hier ligt ook het hoogstgelegen dorp van Spanje Trevélez. 

De Alpujarras is een uitstekende plek voor een wandelvakantie. U vindt hier korte gemarkeerde wandelroutes maar ook de lange zoals de E4 GR7, GR142, GR210 of Ruta Sulayr.

De belangrijke rivier in dit gebied is de Rio Guadalfeo die stroomt tussen de hoge en de lage Alpujarras. In het dal bevinden zich de cortijos (boerderijen). De zuidelijke Alpujarras lopen over in het kustgebergte, de Sierra de Contraviesa. Hier vindt u kleine gehuchtjes en vele wijn- en amandelgaarden.

Een deel van de Alpujarras ligt in het Natuurpark Sierra Nevada (in totaal ca. 170.000 hectare groot). Het Natuurpark wordt aan de zuidkant begrensd door de weg Lanjaron-Pitres-Berchules-Laujar de Andarrax. Ongeveer 90.000 hectare werd in 1999 tot Nationaal Park uitgeroepen, waarmee de hoogste toppen en hun omliggende gebied extra speciale bescherming genieten. Dit is voor het behoud van het ecosysteem en de bedreigde endemische plantensoorten belangrijk. Het gebied waarin de Veleta en Mulhacen liggen sector is niet toegankelijk voor auto's maar wel voor wandelaars of fietsers. Naast natuurbeheer heeft het Natuurpark nog andere doelen: de  economische groei van dorpen in het gebied en het behoud van de aanwezige cultuurrijkdommen. 
 
De 'Moorse' architectuur van de woningen is typisch voor de Alpujarras en wordt gekenmerkt door een kubieke stijl die doet denken aan de Berberse architectuur van Marokko. Tegen de hellingen liggen in totaal wel 50 kleine bergdorpen, ooit bewoond door de moorse bewoners van Andalusie. Deze mensen, die zich nadat Granada was ingenomen door de Katholieke Koningen, weigerden zich te bekeren tot het katholicisme en trokken zich terug in dit ontoegankelijke gebied waar zij ten prooi vielen aan de bekeringsdrift van de nieuwe overheersers. Zij bewoonden dit gebied nog lange tijd nadat Granada was ingenomen. De invloed van de Moorse cultuur is nog duidelijk te herkennen in de landbouw, de architectuur, de lokale keuken, de tapijtweverijen en de verschillende Arabische plaatsnamen. De grootste stad, en hoofdstad van dit gebied is Órgiva, gelegen in de Alpujarra Baja. 
 
Drie pittoreske dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira liggen, vlak boven elkaar gesitueerd  op de helling van de Poqueirakloof. Deze wordt naar het noorden toe steeds smaller en snijdt door de heuvels tot aan de op een na hoogste top van de Sierra Nevada: de Pico Veleta op 3.398 meter.
 
Het klimaat van de Alpujarra kent vanwege zijn hoogteverschillen grote contrasten. De zomers zijn warm en droog maar extreme hitte zoals in andere gebieden van Andalusië kent men hier niet. De meeste regen valt in de herfst maar ook er zijn grote contrasten tussen de lagere gebieden en de hogere valleien en bergtoppen. De winter kan behoorlijk koud zijn. Maar omdat de zon hier bijna altijd schijnt is het ook dan prima weer om er op uit te trekken.
 
Cabra, de berggeit met zijn habitat in de Alpujarra
Zicht op bergen van de Sierra Nevada met eeuwige sneeuw
Wandelen in de Alpujarra, GR7, E4
Het pittoreske dorp Pampaneira
Specifieke architectuur dorpen Alpujarras
Las Alpujarras, Zuidflank van Sierra Nevada
 
Ria's Blog: