Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> Baena, kruispunt van beschavingen

Baena, kruispunt van beschavingen

De naam Baena stamt af van Baius, de eigenaar van een nabij gelegen Romeinse Villa. Al in de 7-de eeuw trokken mensen uit de omgeving naar Baena, op zoek naar een beter leven.

In de 13-de eeuw werd de stad heroverd op de Arabieren door Koning Fernando III. Daarna kwamen joden, bekeerde moslims en mensen uit het grensgebied van de bezette Arabische gebieden naar Baena. Dit vanwege haar ligging ten op zichte van Granada, dat tot 1492 in handen van de Arabieren bleef. Zo werd Baena een kruispunt van beschavingen.

De plaats, waar nu zo'n 21000 mensen wonen, wordt al meer dan 3500 jaar bewoond. De archeologische vondsten van Torreparedones zijn hier de stille getuigen van. Onder haar rijke erfgoed vinden we de kerken Santa Maria la Mayor, het klooster van Madre de Dios en Casa del Monte. Ook bijzonder is La Almedina, van origen Arabisch met zijn resten van het kasteel en zijn poorten.  El Crismon de Baena, het Visigotische kruis, heeft voor de bewoners een bijzondere betekenis.

Baena, met zijn witgekalkte huizen heeft een lange traditie op het gebied van olijfolie. In het stadje is een zeer oude olijfoliefabriek met het keurmerk Denominacion de Origen.

Het hele jaar door zijn er feesten te beleven met als hoogtepunt de Semana Santa die zo bijzonder is dat deze is uitgeroepen tot cultureel en toeristisch erfgoed.
Alleen hier zie je de Judios Coliblancos en Colinegros, in kleding duidelijk te onderscheiden en die de viering van de Semana Santa een uniek karakter geven. Als u daarbij nog het geluid van trommels hoort, weet u waarin de Semana Santa van Baena zich onderscheid van die van elders in Spanje.

 

Kasteel van Baena
San Bartolomé
Werkplaats voor tambores
Olijfoliemuseum Baena
 
Ria's Blog: