Vakantiewoningen en rondreizen
in Spanje, kleinschalig en lokaal
 
Meest bekeken:
 
Home >> Bezienswaardigheid >> Alcalá la Real

Alcalá la Real

Alcalá la Real ligt in de provincie Jaén en heeft een roemrucht verleden. De strijd tussen de Arabieren en de Katholieke koningen is hier goed zichtbaar. Eeuwenlang lag Alcalá la Real in het grensgebied van het Arabische en Christelijke Spanje.

Aan deze strijd heeft Alcalá haar naam te danken. Vanwege haar loyaliteit aan de Spaanse Koningen mocht zij la Real (de koninklijke) aan haar naam toevoegen.

Het fort La Fortaleza (fort) de la Mota speelde een grote rol tijdens de conquista van Granada. Eeuwenlang was dit gebied bezet door de Arabieren, die er dit fort ooit lieten bouwen op het hoogste punt in de omgeving. Alcalá la Real bevond zich in het grensgebied tussen het deel van Andalusië dat overheerst werd door de Arabieren en dat deel wat op hen heroverd was. Na de inname van dit fort door de katholieke vorsten, bleef het in gebruik tot het in de zestiende eeuw verlaten werd. Het robuuste gebouw is nu gerestaureerd en laat zien hoe het leven er in dit turbulente gebied uit heeft gezien.

Iglesia Mayor Abacial, detail van graven

Naast de opgravingen, ook boven op de heuvel, staat de Iglesia Mayor Abacial. Deze kerk is gebouwd op waar ooit een moskee heeft gestaan. Nadat in de oorlog met Napoleon de kerk zwaar beschadigd is, was het niet meer dan een groot leeg gebouw. Nog niet al te lang geleden zijn er onder de vloer van deze kerk resten gevonden van vele graven die na de ontdekking zijn blootgelegd. Met de fantastische belichting en begeleidende film wordt u meegenomen door het roemruchte verleden!

De Semana Santa

De  Semana Santa in deze kleine stad heeft een geheel eigen karakter doordat theater (pregonados) en de toewijding in het dragen van de tronos nauw met elkaar verbonden worden. De pregonados verkondigen het verhaal van de Semana Santa in een combinatie van poëzie en proza. Deze traditie grijpt terug op de vijftiende eeuw en wordt nog steeds door de verschillende broederschappen (Hermandades) beoefend. Spectaculair is de ontmoeting (bij zonsondergang) tussen el Cristo de S. Juan en la Virgen de las Angustias.

Semana Santa Alcalá la Real
Centrale plein met monumenten in Alcalá la Real
Keramiek uit Alcalá la Real
Middeleeuws feest in augustus in Alcalá la Real
 
Ria's Blog: